President Bouterse
21 juli 2010In 1980 pleegde sergeant Desi Bouterse in Suriname met een aantal kompanen een gewapende staatsgreep. Op 8 december 1982 werden onder verantwoordelijkheid van Bouterse in Fort Zeelandia in Paramaribo vijftien onschuldige Surinamers in koelen bloede vermoord. Tussen 1986 en 1990 werden tientallen boslandcreolen om het leven gebracht door het Surinaamse leger tijdens de strijd tussen Bouterse en Brunswijk. In 1999 werd Bouterse in Nederland veroordeeld tot elf jaar celstraf vanwege drugshandel. Ook Brunswijk kreeg een dergelijke straf opgelegd. In 2007 begon in Suriname eindelijk het proces tegen de verdachten van het plegen van de decembermoorden, waaronder in de eerste plaats Bouterse.
Nu is diezelfde Desi Bouterse gekozen tot President van Suriname. Die verkiezing verliep overigens op correcte democratische wijze.
Hoe kon het zover komen? In de eerste plaats omdat vele jonge Surinaamse kiezers onvoldoende historisch besef en kennis hebben. Dat is vorige regeringen van Suriname aan te rekenen. De decembermoorden- een trauma voor vele oudere Surinamers- zeggen de Surinaamse jeugd nauwelijks iets. Ook de andere wandaden van Bouterse behoren voor hen tot een ver verleden . Bouterses retoriek van nu doet hen dat verleden makkelijk vergeten en relativeren.
In de tweede plaats doordat Bouterses vroegere rivalen Brunswijk en Somohardjo zijn bezweken voor de macht en de verleiding van het regeren. Het is cynisch en bijna onvoorstelbaar dat Bouterses nieuwe politieke vrienden dezelfde mannen zijn, die met hem een jarenlange binnenlandse oorlog met vele slachtoffers voerde en die- in het geval van Somohardjo- in 1982 op Bouterses dodenlijst stond.
Welke gevolgen zal Bouterses verkiezing tot Staatshoofd voor Suriname hebben? Zijn politieke verleden van de laatste dertig jaar heeft aangetoond dat de kans op economische achteruitgang van het land door financieel wanbeleid groot is. Voorts zullen andere landen Suriname met Bouterse als staatshoofd mijden. Dat zal leiden tot isolement van het land, met alle negatieve politieke en economische gevolgen van dien. De kans dat Suriname in de wereld een pariastaat wordt is levensgroot aanwezig.
De Nederlandse regering zou geen contacten met President Bouterse moeten hebben. Hier is hij slechts welkom om zijn celstraf uit te zitten, zoals Minister Verhagen terecht zei. Nederland moet zich er niet bij neerleggen dat Bouterse immuniteit in het buitenland heeft door zijn Presidentschap. Volkenrechtgeleerden denken daar verschillend over. Wanneer Bouterse naar een ander land zou reizen, zou Nederland dat land om uitlevering moeten vragen.
Dat Nederland geen contact wil onderhouden met president Bouterse wil niet zeggen dat ons land de Surinaamse bevolking, hier en in Suriname, in de steek moet laten. Contacten tussen de bewoners van Nederland en Suriname op het gebied van handel, toerisme, familiebezoek en particuliere ontwikkelingshulp moeten voortgezet worden.