Eurofielen en Eurosceptici

10 november 2013

In het altijd boeiende radioprogramma “Tros Kamerbreed” zei het VVD-Kamerlid Mark Verheijen afgelopen zaterdag dat  “eurofielen” als Guy Verhofstadt een groter gevaar voor het draagvlak van Europa zijn dan”eurosceptici” als Wilders en LePen. Verheijen zei dat na veel geduw en getrek van journalist Kees Boonman, maar natuurlijk is en blijft Verheijen verantwoordelijk voor zijn eigen woorden.

Al gauw werd er in de media van gemaakt dat Verheijen Guy Verhofstadt een groter gevaar voor Europa vond dan Le Pen en dat de VVD daarmee de verwerpelijke racistische opvattingen van het Front National vergoelijkte. Toen Alexander Pechtold daarna nog eens schande sprak over de uitlatingen van Verheijen, trok hij zijn worden terug en maakte er excuses voor. Dat siert Mark Verheijen ,maar het is ook wel weer een voorbeeld van hoe iets in 24 uur een hype wordt.

Belangrijker is het punt zelf. Een discussie over de vraag of “eurofielen” dan wel “eurosceptici” slechter zijn voor het draagvlak bij de bevolking voor Europa is nu in de kiem gesmoord. En dat helemaal los van andere verwerpelijke opvattingen van Le Pen en ook Wilders. Dan zou het best kunnen dat Verheijen gelijk had dat mensen als Verhofstadt met hun opvattingen over een federaal Europa het draagvlak negatiever beïnvloeden dan de genoemde politici die eurosceptisch zijn.

Verhofstadt en zijn (weinige) geestverwanten jagen die mensen de schrik aan die wel degelijk het grote belang van Europese integratie en samenwerking onderkennen, maar voor wie het opgaan van de nationale staten in een Europese federatie een te grote stap  is. Het draagvlak voor Europa wordt daarmee behoorlijk ondermijnd en verminderd. Le Pen en de haren spreken vooral die mensen aan die toch al negatief tegenover Europa staan. Anderen zullen inzien dat veel van haar opvattingen slechts populistisch en onzinnig zijn. Het draagvlak voor Europa wordt er dus niet veel verder mee aangetast.

Het bovenstaande leidt wel tot de vraag hoe geloofwaardig het is dat de VVD-Europarlementariers in het Europese parlement in een fractie zitten onder leiding van Guy Verhofstadt. Een fractievoorzitter die dus fel voorstander is van een federaal Europa, a la de Verenigde Staten van Amerika. En VVD-Europarlementariers die daar- terecht- niets van moeten hebben. Het is ondenkbaar en onwenselijk dat 28 lidstaten van de Europese Unie hun staatkundige onafhankelijkheid opgeven voor een Europese regering en parlement, die letterlijk en figuurlijk mijlenver van de bevolking staan. Een bevolking die nog steeds een veel grotere nationale identiteit heeft dan een Europese en dat zal nog zeer lange tijd zo blijven.

Het zou dan ook logisch en geloofwaardig zijn wanneer de VVD in het nieuw gekozen Europese Parlement tegen een voortzetting van het voorzitterschap van Guy Verhofstadt van de liberale fractie zou zijn.

Archief


© Fotografie: Carolien Achterbosch
Website: Refa ICT en Endeloos