China

10 juni 2012

Vorige week was ik in China. Ik was er het laatst twaalf jaar geleden .De veranderingen in die twaalf jaar zijn immens. In Beijing en de andere grote steden hebben de auto’s de fietsen verdrongen. Dat is een teken van de enorme rijkdom die in een deel van de Chinese economie is ontstaan. Dure auto’s : voor een Rolls Royce of een Ferrari draaien ze de hand niet om;  honderden enorme luxe shoppingmalls; juweliers die je alleen in Zwitserland , Londen of Parijs ziet, maar dan op warenhuisformaat. Kortom, de aanblik van een kapitalistische economie, die al jarenlang groeit  en de tweede economie van de wereld is.

Achter die kapitalistische façade zit een conservatief communistisch politiek systeem. De politiek, of beter de partij heeft het nog steeds voor het zeggen. In de vele buitenlandse bedrijven heeft de Chinese communistische partij het  laatste woord, ook als de Chinese partners een minderheidsbelang hebben. In een Nederlandse bank in China kan een leidinggevende van de ene op de andere dag vervangen worden omdat de vakbond ( lees weer: de partij) dat wenst. Toch zijn buitenlandse ondernemers in China erg tevreden; hoe kan het ook anders in zo’n enorme groei-economie.

Andere keerzijde van dit kapitalisme op zijn Chinees is de enorme milieuvervuiling. In Beijing worden  ( door de Amerikaanse ambassade!) smogwaarden gemeten die tien keer zo hoog zijn dan in onze meest vervuilde steden. Als je er loopt voel je het aan je ogen en aan je ademhaling. Westerse milieutechnologie zou hier ingezet moeten worden om een oplossing te bieden.

Nog een keerzijde zijn de mensenrechten. Individuele vrijheden worden niet gerespecteerd; politieke protesten worden onderdrukt. Kinderarbeid en kinderhandel komen op grote schaal voor. Doordat velen van het platteland naar de stad trekken om werk te vinden, worden tientallen miljoenen kinderen  achter gelaten en aan hun lot overgelaten. Weeshuizen voor deze pseudowezen puilen uit. En de kinderen die daar terecht komen hebben veel geluk.
Wij bezochten het “Love is blind” weeshuis voor blinde kinderen die daar op een geweldige manier verzorgd en opgevoed worden. Dat was wel particulier initiatief van een Frans echtpaar.

De ontwikkeling van de Chinese economie is een spiegelbeeld van de economische toestand in de meeste Europese landen. China kijkt daar met verwondering naar. Dat Europa aan China kapitaal vraagt om onze economie op orde te krijgen veroorzaakt in China leedvermaak. Tegelijkertijd beseft men het belang van economische samenwerking met Europa. Europa zou ook meer het besef van het omgekeerde belang moeten hebben.  Alleen al vanwege de omvang en het belang van de Chinese economie moeten de Europese landen tot verdere integratie komen. Er is geen enkel Europees land dat hier alleen tegen opgewassen is

 

Archief


© Fotografie: Carolien Achterbosch
Website: Refa ICT en Endeloos