Haalt het kabinet de zomer ?

22 januari 2012

Het CDA-congres heeft het rapport van het “ strategisch beraad” onder leiding van Aart-Jan de Geus met veel enthousiasme ontvangen. Tegelijkertijd verklaart de top van die partij keer op keer dat het CDA trouw zal blijven aan het regeer- en gedoogakkoord met VVD en PVV.

Die twee dingen gaan moeilijk samen. In het rapport van De Geus staan immers een aantal belangrijke punten die haaks staan op het beleid en vooral de houding van het kabinet. Denk aan de voor VVD en PVV heilige hypotheekrenteaftrek, waar het “CDA van het radicale midden“  nu aan wil tornen. Terecht trouwens! En aan de inhoud en vooral de toon van het integratiedebat. Waar PVV en ook VVD en CDA vanuit het kabinet polariseren en een harde toon aanslaan, wil het CDA nu een harmonieuzer integratiebeleid en een soepeler toegangsbeleid voor vreemdelingen. Immigranten zijn een verrijking van de samenleving stelt het CDA nu terecht. Een paar maanden geleden moest minister Leers die woorden voor Wilders en Rutte nog terug nemen.

Het is dan ook te verwachten dat de CDA-fractie en sommige CDA-ministers meer afstand zullen nemen tot de uitvoering van het regeer- en gedoogakkoord. Bij onderhandelingen over nieuwe enorme bezuinigingen tussen VVD, PVV en CDA, kan het CDA toch moeilijk het rapport De Geus negeren. Eigenlijk zijn deze onderhandelingen dan een soort nieuwe formatieronde, waarin het CDA vanaf de eerste dag in een vrijwel onoverbrugbare spagaat komt te zitten.

De PVV zal juist de andere kant op willen gaan. Wilders blijft ongetwijfeld een hard immigratie- en integratiebeleid eisen. De hypotheekrenteaftrek zal hij heiliger dan heilig verklaren en van Europa neemt hij nog meer afstand. Dat doet hij, omdat de laatste tijd de glans behoorlijk van de PVV is verdwenen. Ten gevolge van  interne ruzies en problemen èn van Wilders grote miskleun ten opzichte van de Koningin,verliest zijn partij voor het eerst in lange tijd fors in de peilingen. Ook geven zijn kiezers de PVV mede de schuld van de gevolgen van de huidige bezuinigingen. Daar hebben zij groot gelijk in. Hierdoor zal Wilders in de onderhandelingen over een nieuwe grote bezuinigingsronde een moeilijke en onvoorspelbare partner zijn.

En wanneer VVD en CDA denken dat zij voor een meerderheid voor nieuwe bezuinigingen wel bij de PvdA terecht kunnen, rekenen zij zich rijk. Job Cohen heeft immers gezegd dat zijn partij het kabinet niet meer zal steunen.

Al met al dus zwaar weer op komst voor het kabinet Rutte-Verhagen. Het is dan ook maar zeer de vraag of dit minderheidskabinet de zomer van 2012 wel zal halen.
 

Archief


© Fotografie: Carolien Achterbosch
Website: Refa ICT en Endeloos