Adieu Femke

17 december 2010

Femke Halsema is plotseling afgetreden als fractievoorzitter van Groen Links en als Kamerlid. Ze had al gezegd dat deze parlementaire periode haar laatste was, maar niemand had verwacht dat ze nu al, een half jaar na de verkiezingen, zou vertrekken.

Halsema was een goed parlementariër. Zij kende haar zaken altijd goed, ze was een scherpzinnig politicus en jurist en zij was een goed debater. In april van dit jaar mocht ik haar- als juryvoorzitter – de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid uitreiken .Ik zei toen onder meer “ in een tijd van hypes en vervlakking toont Femke aan dat wel degelijk een inhoudelijk debat kan worden gevoerd dat voor een breed publiek te volgen en interessant is”
Ze was bovenal een goede oppositieleider.

Voor haar partij, Groen Links, was zij van grote betekenis. Van een “geitenwollen sokken” actiepartij  hervormde zij Groen Links tot een moderne progressief liberale partij. Dat werd haar overigens niet door iedereen in  haar partij in dank afgenomen.

De reden voor haar vertrek is volgens Femke Halsema dat “ haar werk erop zit; de tijd is gekomen “ Zij voegde daaraan toe dat “ de fractie er klaar voor is “ en dat zij daarom rustig kan gaan. Dat is wel erg vanuit het intern functioneren van Groen Links geredeneerd. Zij gaat voorbij aan het feit dat honderdduizenden kiezers een half jaar geleden op haar hun stem uitbrachten. Die kiezers laat zij nu, terwijl deze parlementaire periode nog maar net is begonnen, in de steek. Dat is niet goed !

Gevolg van het vertrek van Halsema is ook dat de gemiddelde zittingsduur en ervaring van de fractievoorzitters in de Tweede Kamer nog minder wordt dan al het geval was. In januari neemt de nieuwe fractievoorzitter van Groen Links, Jolande Sap, plaats naast andere vrij onervaren fractievoorzitters als Cohen, Blok, van Haersma Buma, van der Staay en Roemer. Pechtold, Rouvoet en Wilders zijn nu de veteranen.

Tenslotte: ook de nummer twee op de kandidatenlijst van het CDA, Ank Bijleveld, heeft deze week haar kiezers in de steek gelaten door eveneens de Kamer te verlaten. In haar geval om Commissaris van de Koningin in Overijssel te worden.


 

Archief


© Fotografie: Carolien Achterbosch
Website: Refa ICT en Endeloos