Joris Voorhoeve

23 september 2010

Oud-VVD fractievoorzitter Joris Voorhoeve heeft zijn lidmaatschap van de VVD opgezegd. Hij is ongelukkig met de huidige koers van zijn vroegere partij, die is samen te vatten als met volle kracht vooruit richting PVV.

Ik vind dit een triest bericht, want ik heb een bondgenoot verloren. Net als Voorhoeve vind ik de samenwerking van mijn partij met de PVV als gedoger van een minderheidskabinet VVD-CDA een slechte ontwikkeling. Een liberale partij dient niet in zee te gaan met een partij die stelselmatig een bevolkingsgroep stigmatiseert.

Uiteraard respecteer ik Voorhoeves beslissing, maar ik betreur het dat hij niet binnen de VVD blijft. Ik zal dat wel doen, want ik geloof in het uiten van kritiek van binnenuit. Dat hoort tot de fundamenten van een democratische partij. Ook als het beoogde kabinet met de PVV er zou komen,  zal ik als VVD- lid kritisch blijven.

Het is niet zomaar wat, wanneer een voormalig politiek leider zijn partij verlaat. Dat kwam in de naoorlogse Nederlandse politieke geschiedenis zelden voor. De reactie van de VVD-top op het vertrek van Voorhoeve is in dat licht bezien van een opvallende kilheid. Eerste Kamer- fractievoorzitter Uri Rosenthal zei slechts dat “ het altijd te betreuren is wanneer een lid de partij verlaat”. Politiek leider Mark Rutte” vindt het jammer”  dat Joris Voorhoeve zijn lidmaatschap heeft opgezegd. Van de zijde van het Hoofdbestuur van de partij is geen enkele openbare reactie vernomen.

“ Voorhoeve en de VVD zijn uit elkaar gegroeid “ zei Mark Rutte. Ik ken Joris Voorhoeve sinds 1981- hij was toen directeur van het wetenschappelijk bureau van de VVD- en zijn liberale opvattingen zijn niet veranderd. Helaas is de VVD de afgelopen periode- na het vertrek van Wilders uit de partij- in rechts- conservatieve richting opgeschoven.” Rechts Nederland kan zijn vingers aflikken “ bij het regeerakkoord dat thans in de maak is, zei Rutte. Ja inderdaad, de VVD en Voorhoeve zijn uit elkaar gegroeid. 
 

Archief


© Fotografie: Carolien Achterbosch
Website: Refa ICT en Endeloos