Kabinetsformatie, wat nu ?? ( 2 )

08 september 2010

Helaas kon mijn blijdschap over het mislukken van het VVD-CDA kabinet met gedoogsteun van de PVV slechts van korte duur zijn.Drie dagen later ziet het er alweer naar uit dat de onderhandelingen over dit kabinet hervat worden.

Het te betreuren vertrek van CDA- "dissident" Ab Klink uit de Tweede Kamer was voor Geert Wilders aanleiding terug te komen op zijn eerdere beslissing om de onderhandelingen te staken.Opeens heeft hij weer vertrouwen in de CDA-fraktie,terwijl de andere twee "dissidenten" Kathleen Ferrier en Ad Koppejan daar ( gelukkig) nog wel inzitten.

Wilders draai was voor Mark Rutte en Maxime Verhagen aanleiding om meteen gretig te verkondigen dat ook zij de besprekingen over hun favoriete rechtse kabinet wilden hervatten. De poppenspeler uit Venlo had zijn marionetten weer goed in de hand.

Wilders,Rutte en Verhagen waren zo gretig dat zij de bij een kabinetsformatie zo cruciale staatsrechtelijke regels aan hun laars lapten.Terwijl de Koningin nog bezig was met haar consultaties naar aanleiding van het mislukken van de vorige formatieronde, wijzigden de voorlieden van VVD, PVV en CDA in het debat in de Tweede Kamer en in de media hun zojuist aan het Staatshoofd uitgebrachte adviezen volledig. Onhoffelijk ten opzichte van de Koningin en in strijd met de staatsrechtelijke regels in onze constitutionele monarchie.

Terecht benoemde de Koningin na een gesprek waarin ze onze mogelijke toekomstige premier ongetwijfeld de oren zal hebben gewassen, Herman Tjeenk Willink wederom tot informateur. Hij moet de nu ontstane situatie in kaart brengen en de Koningin adviseren over de verder te nemen stappen. Op deze wijze heeft het staatshoofd op subtiele wijze de regels hersteld.

Naar verwachting zal Tjeenk Willink adviseren de onderhandelingen over het VVD-CDA-PVV kabinet (dat is het toch in feite) te hervatten.Een Kamermeerderheid is daar immers voor. Of dat tot het door Rutte, Verhagen en Wilders gedroomde resultaat zal leiden is nog maarde vraag.Er zal nog een aantal belangrijke inhoudelijke meningsverschillen moeten worden opgelost.En Ferrier en Koppejan zitten gelukkig nog wel in de CDA- fraktie. Ik ken hen beiden als standvastige en principiele volksvertegenwoordigers.   

Archief


© Fotografie: Carolien Achterbosch
Website: Refa ICT en Endeloos