Europa zonder gezicht

16 februari 2010

President Obama heeft zijn komst naar de topconferentie met de Europese Unie, dit voorjaar in Madrid, afgezegd. Dat is slecht, omdat in het huidige gure economische klimaat contacten op het hoogste niveau tussen Europa en de Verenigde Staten erg belangrijk zijn.

Het is wrang dat de reden van Obama’s afzegging vooral is dat het  hem onduidelijk is wie nu eigenlijk in Europa dat hoogste niveau vertegenwoordigt. Veertig jaar geleden zei de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Kissinger al dat hij niet wist wie hij in Europa moest bellen wanneer er een urgent probleem te bespreken was. Sinds die tijd is er dus niets veranderd. Ook niet nu Europa sinds kort een President van de Europese Raad heeft in de persoon van de Belg Herman van Rompuy.

President Van Rompuy en de huidige Spaanse halfjaarlijkse Voorzitter van de Europese Ministers stonden elkaar al bij voorbaat te verdringen wie Obama in Madrid als eerste een hand zou mogen geven. Ja, zo kinderachtig gaat het er daar aan toe!
Daarnaast is er de President van de Europese Commissie, Barosso, die zijn nieuwe plaatsje onder de zon moet bevechten, terwijl Europa sinds kort ook nog een “ Minister van Buitenlandse Zaken “, Catherine Ashton, heeft. Ook zij moet zichzelf bewijzen.

Het is te begrijpen dat President Obama en anderen geen touw kunnen vastknopen aan deze wirwar van Europese gezichten. Dat is in de eerste plaats slecht voor Europa zelf.

Het is de hoogste tijd om het halfjaarlijkse roulerende Voorzitterschap van de Europese Raad en van de Europese Ministers van Buitenlandse Zaken af te schaffen. Die functies zijn overbodig geworden met de komst van Van Rompuy en Ashton. Er moet snel een voor iedereen duidelijke taakverdeling komen tussen de Europese Raad en de Europese Commissie. Dan weet ook Obama wie hij waarvoor moet bellen!

Twee kapiteins op een schip brengen het schip uit de koers, maar vier kapiteins kunnen het doen zinken! Het schip Europa moet dat voorkomen!
 

Archief


© Fotografie: Carolien Achterbosch
Website: Refa ICT en Endeloos