De vijf zonen van Mona Keijzer

02 maart 2017

 

Heel Nederland weet dat CDA-Kamerlid Mona Keijzer vijf zonen heeft. In het programma “Pauw en Jinek “ vertelde Mona deze week dat wanneer zij die puberzonen een standje geeft als zij grove taal gebruiken, ze terug krijgt “dat in de Tweede Kamer ook zo gepraat wordt “.

Politici hebben inderdaad  een voorbeeldfunctie . Waarom zou je je als puber of volwassene netjes gedragen als jouw volksvertegenwoordigers dat ook niet doen. Woorden als “kopvoddentaks”, “wie ben jij eigenlijk “, “pleur op “ of “doe eens normaal man “ horen in de Tweede Kamer niet thuis.

Het is een misvatting van sommige politici dat “de mensen in het land “ van hun volksvertegenwoordigers “kroegtaal “willen horen. De meeste mensen gebruiken  die taal helemaal niet en als dat al wel zo is, willen ze juist niet dat Kamerleden dat ook doen. Mensen hebben  behoefte aan zich correct gedragende politici die het goede voorbeeld geven en waar zij respect voor kunnen hebben.

Ik ben dan ook blij dat de huidige ( en hopelijk ook toekomstige) Kamervoorzitter Khadija Arib de Kamerleden erop aanspreekt en corrigeert wanneer zij onwelvoeglijke taal gebruiken of elkaar ronduit onbeschoft behandelen.

In mijn tijd deed ik dat ook. Al is het “effe dimmen “van Jan Marijnissen nog onschuldig vergeleken bij dingen die tegenwoordig regelmatig in de Tweede Kamer worden gezegd.

Het zou goed en belangrijk zijn als de nieuwe Tweede Kamer na 22 maart a.s. op het punt van taalgebruik en omgangsvormen met een schone lei zou beginnen en deze niet meer zou bekladden. Fractievoorzitters zouden dat in de eerste vergadering van de nieuwe fracties moeten afspreken met hun leden. En in de eerste plaats zouden sommige fractievoorzitters zelf weer het goede voorbeeld moeten gaan geven.

Dan kan Mona Keijzer haar vijf zonen zo nodig weer een standje geven, zonder een moeilijk te weerleggen weerwoord te krijgen.

 

Archief


© Fotografie: Carolien Achterbosch
Website: Refa ICT en Endeloos