Ukraine referendum

10 februari 2016

In tegenstelling tot mijn D66 vrienden ben ik tegenstander van referenda. Ik heb dan ook spijt dat ik in 2003 in de VVD-fractie weliswaar tegen het referendum over de Europese grondwet stemde, maar in de Kamer met de fractie voor. Het instrument referendum past niet in onze vertegenwoordigende democratie.

Uiteraard conform de democratische regels komt er nu een referendum over het associatieverdrag van de EU met Ukraine. Waarom wel over dit verdrag en niet over soortgelijke verdragen met bv. Israël en Marokko? Eigenlijk alleen omdat de lawaaipapegaaien van Geen Peil dit verdrag uitkozen om hun ongenoegen over inhoud en besluitvorming te uiten en het vuurtje tegen de EU flink op te stoken.

Er zijn voorstanders van het verdrag en tegenstanders van dit referendum- zoals ik –die oproepen om op 6 april a.s. niet te gaan stemmen. Dan zou de drempel van 30% niet gehaald worden. Ik ben het daar niet mee eens. In de eerste plaats omdat ik vind dat het je burgerplicht is om te gaan stemmen, ook al ben je het met het instrument referendum en dit referendum in het bijzonder niet eens. In de tweede plaats ,omdat het een riskante strategie is om erop te mikken dat jouw wegblijven bij de stembus ertoe zal leiden dat de kiesdrempel niet wordt gehaald. De kans dat je dan op 7 april spijt hebt dat je je ja-stem niet hebt uitgebracht is groot.

Waarom een ja-stem ? Allereerst omdat het associatieverdrag met Ukraine goed is voor de economie van Ukraine, van de EU en van Nederland. Vergroting van de vrije handel tussen Ukraine en de EU-landen zal daartoe bijdragen, evenals de economische en technologische ondersteuning van de EU aan Ukraine. We mogen dat land niet economisch in de kou laten staan.

In de tweede plaats vanwege politieke overwegingen. In Ukraine is men weliswaar verdeeld over de band met de Europese Unie, maar dit verdrag is afgesloten door een democratisch gelegitimeerde regering en parlement en heeft de steun van de meerderheid van de bevolking.

Het verwerpen van het verdrag is een enorm cadeau aan president Poetin, die dat allesbehalve verdiend heeft. Alleen al niet vanwege zijn annexatie van de Krim en het koloniseren van Oost-Ukraine.

Ga op 6 april dus naar de stembus en stem voor het verdrag.

 

(Deze column verschijnt ook in DEMO; magazine van de Jonge Democraten (D66) )

 

Archief


© Fotografie: Carolien Achterbosch
Website: Refa ICT en Endeloos