Links met Klaver

24 mei 2015

Jesse Klaver is good-looking. Niet doorslaggevend, maar ook niet onbelangrijk voor een lijsttrekker. Hij is jong, ook niet onbelangrijk, zeker in vergelijking met de andere fractievoorzitters. Belangrijker : hij is intelligent en heeft lef.

Klaver kan Groen Links opeens tot een zeer interessante partij in het politieke krachtenveld , en vooral de linkerhelft daarvan, maken. Zijn voorganger Bram van Ojik heeft gelijk :veel onderwerpen die al dan niet sluimerend bij veel mensen leven, kunnen die mensen met Klavers leiderschap tot een stem op Groen Links bewegen. Denk aan duurzaamheid , inkomensongelijkheid , rendementsdenken en marktwerking. Allemaal onderwerpen trouwens waarop de PvdA verbleekt , mede ten gevolge van de coalitie met de VVD . Dat van Ojiks analyse waarheid kan worden, bleek al uit de eerste opiniepeilingen na Klavers aantreden.

In volgende Kamerverkiezingen zal Groen Links waarschijnlijk groter worden dan de PvdA. Die partij zal niet alleen zetels verliezen aan Groen Links, maar ook aan de SP, die zich steeds meer zal profileren als de enige echte socialistische partij, en aan D66 en de PVV. Een vrij hopeloze situatie dus voor de PvdA, waar momentum en elan steeds meer verbleken. Met Diederik Samsom als lijsttrekker zal het de PvdA na het avontuur met de VVD zeker niet meer lukken om zich te herstellen. Maar het zal nog een helse klus voor de PvdA zijn om een aansprekende nieuwe lijsttrekker te vinden. Lodewijk Asscher is te veel verbonden met het huidige kabinet. Ahmed Aboutaleb blijft gelukkig en terecht in Rotterdam. Nebahat Albayrak zal het niet willen.

Ten gevolge van  Klavers politiek leiderschap van Groen Links zal de drang tot verdere profilering en het zich afzetten tegen de VVD bij de PvdA alleen maar groter worden. Dat kan in de komende maanden makkelijk leiden tot een kabinetscrisis en vervroegde Kamerverkiezingen.

Er zal dan een fikse verschuiving plaats vinden binnen links, waarbij de PvdA kleiner zal zijn dan de SP, D66 en Groen Links. Een moeizame kabinetsformatie zal plaatsvinden. Waarbij partijen hun les zullen hebben geleerd wat betreft de positie van een kabinet in de eerste Kamer en ook daar een meerderheid zullen willen hebben. Hoogstwaarschijnlijk zal de uitkomst zijn een kabinet Rutte-3 van VVD, CDA, D66 en Groen Links.

Laat Jesse Klaver dan wel de verleiding weerstaan om de jongste Minister van Onderwijs tot nu toe te worden. Hij kan dan beter de jongste Frits Bolkestein in de Kamer proberen te zijn.

 

 

Archief


© Fotografie: Carolien Achterbosch
Website: Refa ICT en Endeloos